Produkty żywnościowe, które w naturalny sposób chronią wzrok i utrzymują go na odpowiednim poziomie.

Jakiś czas temu będąc w sklepie doznałam szoku. Córka dała mi jakiś produkt bym sprawdziła jej skład. Wzięłam do ręki i…… MASAKRA prawię nic nie widzę. Wytężyłam wzrok by rozszyfrować mały druczek na etykietce. Oczy bolały mnie okrutnie.Nic mnie tak nie przeraziło ani zmarszczki, ani siwe włosy jak to, że oczy mi się sypią. Poczułam się, że robię stara…

Ale zaczęłam szperać i szukać rozwiązań inne niż tylko okulary by wesprzeć swój wzrok. Natknęłam się na ćwiczenia na poprawę wzroku metodą Williama H. Bates’a, twórcy wizjonetyki, czyli ćwiczenia relaksujące oczy, które pomimo kontrowersji, zaczęłam ćwiczyć. Opiszę swoje doświadczenia za czas jakiś.
Drugą sprawą było zweryfikowanie swojej diet pod kątem produktów, które wspierają kondycję oczu. I tą listą się z Wami podzielę. .

FASOLA i rośliny strączkowe są doskonałym źródłem cynku i bioflawonoidów, które pomagają one chronić siatkówkę oka i zapobiegają ryzyku rozwoju zaćmy.

BATATY są  źródłem luteiny oraz zeaksantyny. Są to żółto-pomarańczowe barwniki z grupy karotenoidów, które ma zbawienny wpływ na wzrok i utrzymują je w zdrowiu.

Bataty możesz jeść pieczone i gotowane.

CYTRUSY – Owoce te plus jagody i kiwi są pełne witaminy C – niesamowitego wzmacniacza odporności. Jest ona przeciwutleniaczem, który pomaga pozbyć się szkodliwych rodników chroniąc
w ten sposób mięśnie oczu przed uszkodzeniem. Witamina C wspiera naczynia krwionośne obecne w oczach.

BROKUŁY, JARMUŻ I SZPINAK warzywa o licznych właściwościach prozdrowotnych. Są źródłem takich  witamin jak A, E, C i zawierają luteinę, która działa zbawiennie na Twoje oczy

MIGDAŁY  doskonałe źródło zdrowych tłuszczów i witaminy E, która pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na  AMD i zaćmy. Dodatkowo witamina B1 i B2, witaminy PP również mogą zmniejszyć  ryzyko zaćmy. Migdały zawierają wszystkie wymienione powyżej witaminy.

Aby poprawić i chronić swój wzrok, należy codziennie spożywać garść zmiksowanych orzechów. Należy jednak uważać z tymi małymi garściami radości, ponieważ łatwo można z nimi przesadzić ;).

Marchew to wspaniałe i zdrowe warzywa. Są bardzo uniwersalne i nadają niesamowity kolor każdemu daniu. Zawierają beta-karoten, przeciwutleniacze i prekursor witaminy A. Naukowcy odkryli, że spożywanie marchwi poprawia u ludzi widzenie w nocy i może zapobiegać pogorszeniu wzroku. Marchew jest również świetnym antyoksydantem.

Surowe marchewki oferują maksimum wartości odżywczych – ich gotowanie nieznacznie pogarsza ich profil odżywczy. Chrup marchewkę zawsze, gdy masz ochotę na przekąskę. Możesz też dodawać ją do swoich sałatek. Pamiętaj jednak, aby pić dużo wody. Nie przejadaj się również marchewką, ponieważ witamina A w dużych dawkach może być toksyczna.

Boczniaki – odczarujmy mit o grzybach. Grzyby to bogactwo mikro i makroelementów. Boczniaki są bogatym źródłem cynku! A niedobory cynku mogą prowadzić do krótkowzroczności oraz stopniowego osłabienia wzroku, związanego z wiekiem (czyli coś dla pań po 40-stce ;). 500g  = 48% dziennego zapotrzebowania na cynk.

Pomidory – owoc bogaty w wit. E oraz beta-karoten i jego pochodnych – likopen – silne antyoksydanty walczące z wolnymi rodnikami. Pomidory niezbędne są dla osób, które dużo czasu spędzają przed komputerem czy telewizorem, ze względu na to, że zawierają witaminę A, która odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku.

 

Na zdrowie i smacznego 🙂

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4464420/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705341/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25591715/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3708350/

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *