Skąd i czemu one?
Zacznę od piołunu – jego odkryłam dzięki zaczarowanej aptece Św. Heleny w Gdyni na Witomińskiej gdzie medycyna konwencjonalna miesza się niekonwencjonalną. Przy okazji bólu zęba dostałam instrukcję jak zrobić właśnie napar z piołunu i wina (pomógł) a do tego dostałam książeczkę zioła Św. Hildegardy. W niej właśnie doczytałam o niezwykłych właściwościach piołunu oraz jak go stosować.
Więc na co ten piołun oprócz Absyntu 😉
-
miażdżyca: przeciwdziała procesowi starzenia, zapobiega stwardnieniu tętnic wieńcowych, naczyń mózgu, tętniczek nerkowych i naczyń krwionośnych w układzie trawienia oraz usuwa już istniejące stwardnienia
-
dolegliwości żołądkowo-jelitowe: poprawia trawienie dzięki wydzielaniu śliny, żółci i soku żołądkowego
-
reumatyzm i artretyzm: zapobiega, wspomagając usuwanie zbędnych produktów przemiany materii, ze wszystkich komórek ciała, odtruwa wątrobę, jelita, nerki i tkankę łączną
-
poprawia odporność poprzez stymulację immunoglobin w śluzówkach
-
profilaktyka grypy i rekonwalescencja po przebytych chorobach zakaźnych
Ważne!!
Piołun to Bylica – trzecia co do częstości występowania alergią, zaraz po uczuleniu na pyłki traw i brzozy
Piołun to bardzo silne zioło więc nie polecam picia bez gruntownego zapoznania się jak z nie go korzystać. U mnie sprawdza się na poprawienie trawieni i płukanie gardała oraz jamy ustnej kiedy występują jakieś zmiany zapalne. Od 3 lat nie wiem co to tabletka na gardło i co to tabletka na ból czegokolwiek.
Czystek – spróbowałam go w wersji letniego napoju z cytryną i lodem – był przepyszny i zaczęłam zgłębiać temat. Czego się doczytała,:
Posiada właściwości antyseptyczne i wzmacniające organizm. C
Jest bogatym źródeł polifenoli – substancji roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym i wspierającym układ immunologiczny człowieka.
Działa na krętka wywołującego boreliozę i ma ochraniać nasz organizm przed kleszczami ale tutaj są zdania naukowców mocno podzielone
-
zmniejsza poziom złego cholesterolu,
-
hamuje rozwój stanów zapalnych,
-
działa antyalergicznie (hamuje uwalnianie histaminy),
Pokrzywa – to zioło doceniane za równo przez Hipokratesa jak i Św. Hildegradę
Pierwszy raz prócz oparzenia miałam z nią kontakt na jednej z imprez gdzie jadłam roladki z pokrzywy oraz jako pastę do spaghetti zamiast szpinaku J Było pyszne
Liście pokrzywy zawiera wit. A, B2, C, E i K wapń, magnez, żelazo, potasu, krzemu, fosforu, jodu, siarki mangan zawierają barwniki roślinne ( chlorofil, ksantofil i beta-karoten). Charakteryzuje się doskonale przyswajalnym żelazem dlatego jest wskazana do picia dla wszystkich osób, które mają niedokrwistość
Właściwości:
- moczopędne oraz oczyszcza krew,
- pobudza przemianę materii,
- działa przeciwzapalnie, odkażająco